הגיבורים הקטנים: ילדי פריז ומונמרטר בתרבות צרפת
אנחנו פוגשים את ילדי פריז בגלויות של מונמרטר והגיע הזמן לספר את סיפורי הגיבורים הקטנים של פריז. במאה ה-19, ילדים ונערים רבים מסתובבים לבד בפריז, שורדים בקושי וחיים בחבורות. ויקטור הוגו הפך אותם לדמות אמיצה ופיקחית, הילד "גברוש". ציירים וזמרים סיפרו עליהם ותיעוד הציירים הפך לגלויות המפורסמות של פריז ומונמרטר.
שיזוף, השיגעון הצרפתי
איך להסביר את אובססיית הצרפתיים (וצרפתיות) לשיזוף העור? איך להסביר שפעם מעמד הגבוהה הגן על גוון עור הלבן ושהחל משנות ה-30' השיזוף הפך לסממן של הצלחה? שיזוף הוא אלמנט מרכזי בהוויה ודמות האדם המודרני בצרפת של המאה ה-20. צילומים וציורים מספרים לנו סיפור מרתק של מעמדות בצרפת של המאה ה-19 והמאה ה-20, שינויים בהשקפת עולם והשפעת האומנים על מראה ומוסכמות חברתיות. אפשר לומר שהיסטורית אופנת השיזוף בו זמנית מעידה על שחרור האישה הצרפתייה וגם היה חלק מתהליך השינוי. אספר לכם הכל ובינתיים חוזרת להשתזף. SOURIRE.
צרפת-רוסיה, סיפור תרבותי מאוד
לפני כארבע שנים נבנתה בפריז קתדרלה רוסית אורתודוקסית מעוטרת בכיפות זהב, סמל לקשרים תרבותיים בין רוסיה לצרפת. השפעת "הרוסים" מורגשת מאוד בהיסטוריית תרבות צרפת. בתקופות שונות וגם בעקבות המהפכות, מאות אלפי רוסים התיישבו בצרפת, תרומתם עצומה: ציירים, פסלים, רקדנים וסופרים הביאו לפריז רוח חדשה.
אר נובו ברחובות פריז
בסוף המאה ה-19- תחילת המאה ה-20 הופיע זרם אומנותי ססגוני, ציורי, חושני ועמוס: ה-ART NOUVEAU. על רקע תחרות "חזיתות הבתים", אנחנו נטייל ברחובות פריז ונגלה יצירות אומנות עוצרות נשימה. בתקופת התערוכה הבינלאומית של 1900, אנו נפגוש את האדריכל הקטור גימר הנועז שעיצב את המטרו הפריזאי ועוד הרבה בניינים מפתיעים ביותר!
מטבח הצרפתי בפרובינציות, יוצאים מפריז לטיול קולינרי ! חלק א
לצרפת עשרים ושבעה אזורים שונים, סוגי אדמה, נוף ומוצרי גלם שונים מאוד. היסטורית הגסטרונומיה מראה שהידע והניסיון של הפרובינציות "עלו" לפריז ושם נבלעו אל תוך המטבח הצרפתי. פריז קטפה את ה"פירות" לעצמה והגיע הזמן לצאת מעיר הבירה ולגלות את אוצרותיהם של כמה אזוריים מצטיינים בתחום. מפריז ניסע לאלזס-לוראן, נמשיך למחוז הסבואה, נעלה חזרה לחבל בורגונדי. למעשה מורשת צרפת היא בעיקר תרבות האוכל הפרובינציאלי המעורר תיאבון.
מטבח הפרובינציות, טיול מעורר תיאבון בצרפת – חלק ב
בצפון צרפת שולטות חמאה ושמנת, בדרום שמן זית. לכל אזור הגבינות הייחודיות שלו, סוגי החקלאות, שבילי היין "המוגן", וגם בישולים המייצגים שורשים ומסורת עתיקות ימים. לאורך חופי נורמנדי וברטאן, נגלה את פירות הים שכבשו את פריז, באזור המרכז ודרומה בדורדון נישב, נוכל, ננוח טיפה ונמשיך לפרובנס וחופי הים התיכון. מימי הביניים, כך נבנה המטבח הצרפתי ו"מנות לאומיות" כבשו את צרפת כולה.
העולם המופלא של מארק שאגאל
מוישה סגל הכיר גורל מרשים שחצה גבולות ותקופות. בגיל צעיר מאוד, הגיע לפריז כמו הרבה מאוד אמנים אשר הלכו אחרי החופש. אך וויטבסק המשיכה להיות ההוגן והייתה תקווה להמשיך לצייר שם תחת השלטון החדש, המשטר הבולשביק שם הפך למארק שאגאל ולאחד הציירים הבולטים והחשובים של המאה ה-20. שאגאל חיבר בין שתי עולמות ואתו אנו מרגישים הכי "בבית" בכל מקום בעולם כולל בבית האופרה ובקתדרלות. מה הסוד של שאגל ?
גובטב קייבוט, GUSTAVE CAILLEBOTE צייר, אספן וחבר האומנים
של זרם האימפרסיוניזם: בן למשפחה עשירה ועו"ד מדופלם, גוסטב קייבוט צייר מוכשר, אספן בררן וחבר נאמן לקבוצת ה"אמנים הדחויים". הוא עוזר להם לארגן את הסלוניים העצמאיים ובו זמנית מציג ציורים משלו המפתיעים. בזכות צוואתו הנדיבה לטובת המדינה, יצירותיהם של רנואר, מונה, דגה ופיסארו הגיעו למוזיאוני פריז.
הונורה דומייה, אבי הקריקטורה המודרנית
ממשיך במסורת ארוכת ימים של ציור קריקטורי בצרפת, הונורה דומייה HONORE DAUMIER הלך רחוק ולעג למעמדות החברה ולחיים הפוליטיים בצרפת במאה ה-19. כולם בדרך "חטפו": רופאים, עורכי דין, שופטים, אנשי פוליטיקה, אנשי החברה הגבוהה ואנשי התאטרון . הביקורת ההומוריסטית חריפה, מדויקת ומאוד מאוד רלוונטית לזמנינו. קריקטוריה זה בDNA של הצרפתיים!
מקומות מפורסמים בפריז תחת כיבוש הנאצי
ב-14.06.1940, פריז מתעוררת תחת כיבוש נאצי. שינוי משטר, שילוט, החיילים ברחובות, הכל ניראה אחרת. למשך ארבע שנים, צרפת תכיר אחת התקופות השחורות והקשות בהיסטוריה שלה...כל השתנה אך בו זמנית העסקים ממשיכים "כרגיל": שנת 1942 היא שנת שיא במכירות פומביות בעיר האורות וחיי הלילה זוהרים יותר מתמיד. הבושה הלאומית, ההשפלה הצבאית, הכאוס הפוליטי מכינים את הקרקע לפשעים ושיתוף פעולה עם הכובש הנאצי. איפה ואיך ? נראה את זה ביחד.
סודותיה של מונה ליזה
מאז המאה ה-16, הציור המפורסם בעולם שוהה בצרפת וכל אחד חולם להתבונן בחיוך המסתורי של לה ג'וקונדה במוזיאון לובר. מי הייתה מונה ליזה, למה לאונרדו דה וינצי צייר אותה ואיך היא הגיע דווקא לצרפת ? מה עבר עליה בזמני מלחמה ומי העז לחטוף אותה ולהחזיק אותה בשבי שנתיים ? הסיפור הלא יאומן של ציור שהפך למיתוס....
אוצרות מוזיאון דה קרנבלה, מוזיאון היסטוריית פריז
למה הנרי ה-4 האמין ש"פריז שווה מיסה" ? מי הייתה הבלוגרית הראשונה בהיסטוריה? איזה מלך נטש את פריז ? מי נעלה נעלי משי במידה 36 ? מי העסיק 80,000 פועלים בפריז ולמה פריז עלתה באש ? שאלות ותשובות מרתקות על פריז נמצאות בכותלי מוזיאון יפיפייה שבו נרגיש ממש בבית ! סיור אינקלוסיבי עם ילידת עיר הבירה של צרפת
המלך, המלחין והסופר, סיפור היחסים בין לואי ה-14, המלחין לולי והמחזאי מולייר
לולי ומולייר היו אהובים על לואי ה-14 והוא חיבר בניהם. כך נולד סגנון הקומדיה-בלט שהשניים הביאו לפסגה והמלך צחק וצחק ! עד שהיחסים הסתבכו, האמנים מתו בגיל צעיר ומלך לואי ה-14 שרד להם כשלושים שנה. סיפור מרתק של יחסים בין שלטון אבסולוטי ואמנות
יוקרא, מותרות, אמנות עד המהפכה
המאה ה-17 ו-18 בצרפת מתאפיינים מפאר ויוקרה בכל תחום, ריהוט, עיצוב, ביגוד, תכשיטים, רכבים, כלים וכו'. מתחילת המאה ה-17, לפריז שם של בירת היוקרה. שפע, תחכום ופאר בולטים ואנשי האצולה והבורגנים מתחרים זה בזה. בהמצאות האמנים, כל מלך מצהיר על גדולתו ואף ההוגה דעות וולטייר כותב " מותרות? דבר ממש חובה". אורגיה של אסתטיקה ונהנתנות עד המהפכה.
ה"סלונים" ואמנות השיחה
סביב לנשות האצולה התכנסו סופרים, פילוסופים והוגי דעות שסללו את הדרך למהפכה הצרפתית. איך ולמה נולדה בצרפת "אמנות השיחה", דיון מפרה בנושאים הומניים ומדעיים בתקופת ההשכלה. מי הן הנשים המשפיעות שנתנו במה אף למרד חברתי? האם מסורת זו עדיין קיימת ?...שאלות מרתקות על תופעה חברתית יסוד הדמוקרטיה המודרנית
יהודי צרפת, היסטוריה ותרבות חלק 2
מאז המאה ה-16, הציור המפורסם בעולם שוהה בצרפת וכל אחד חולם להתבונן בחיוך המסתורי של לה ג'וקונדה במוזיאון לובר. מי הייתה מונה ליזה, למה לאונרדו דה וינצי צייר אותה ואיך היא הגיע דווקא לצרפת ? מה עבר עליה בזמני מלחמה ומי העז לחטוף אותה ולהחזיק אותה בשבי שנתיים ? הסיפור הלא יאומן של ציור שהפך למיתוס....
קוקו שאנל COCO CHANEL ודוביל DEAUVILLE
בפנינת טבע בצרפת, באזור נורמנדי, בעיירת נופש אגדית, גבריאל שאנל מצאה השראה לסגנון ייחודי לצרפת, לעיצוב בגדים אשר הפכו אותה למעצבת אופנה המפורסמת בעולם. שילוב מנצח של כישרון שקדם את זמנו בנוף אלגנטי וברוח של חופש ושחרור. קוקו שאנל בדוביל ב"בל אפוק": סגנון מנצח עד היום הזה !